Close

SportShets fokkerij

Onze fokkerij is een uit de hand gelopen hobby. Als kind zijnde had Tamar een stamboek Shetlandpony van 97 cm, waar zij op heeft gereden tot ze er al snel te groot voor werd. Hij werd voor de wagen gezet en voor de slede, was een lid van het gezin. Met kinderfeestjes was hij van de partij en door hem wilde Tamar later als ze groot was Shetlanders gaan fokken.

Eenmaal zelf moeder zijnde , moesten er weer Shetlanders komen, maar nu groter dan 1 meter. Maar er waren niet veel grote Shetlanders te vinden, Shetlanders grote maat gaan maar tot 1.07m. Uiteindelijk toch een vosbonte merrie van 1.03m. meter gekocht , geheten Fleur.

Deze wilde we laten dekken, toen Tommy, een vosbonte hengst van 1.04 m gevonden, een goudeerlijke, lieve, betrouwbare en werkwillige hengst.

Met Tommy werd de fokkerij gestart. Er werden nog wat grotere merries gekocht, goedgebouwd en meestal bont. Deze pony’s waren vaak niet gesocialiseerd, bang, getraumatiseerd of mishandeld

 

Uiteindelijk toch gelukt om deze merries het vertrouwen te geven dat we te vertrouwen waren en dat ze het goed bij ons hadden. Merries werden ingezet bij de rijlessen en de kinderfeestjes hier, voordat we met de zorgboerderij starten. De beste merries in zowel exterieur, bewegingen, karakter en werkwilligheid werden gebruikt als fokmerries maar ook in de rijlessen. Op deze manier kun je op alle criteria testen en hebben de merries ook afwisseling in hun leven.

Uit deze merries kwamen veulens en deze veulens werden wel gesocialiseerd, groeien hier op met liefde, zorg en aandacht van ons allemaal. Ze groeien op in een kudde, na het spenen blijven ze met leeftijdsgenoten bij elkaar tot na hun derde jaar. Dan worden ze beleerd.

Inmiddels hebben we al verscheidene nakomelingen van Tommy en hebben andere ingezette hengsten als Visioen van Stal Polderzicht ,stamboek Shetlander, zwartbont en 1.05 m. en Mr.B Shetlander x Welsh , zwartbont en 1.10 m. zijn dochters weer gedekt. Nakomelingen van deze hengsten kruisen we onderling weer met elkaar. Uiteindelijk willen we pony’s hebben met een stokmaat tussen de 1.10 m. en 1.15 m.

De mix Welsh x Shetlander of Curly x Welsh of  Curly x Dartmoor hebben we gedaan om er wat meer temperament in te krijgen , wat langere benen en betere bewegingen. Misschien dat er nog een keer een Curly, hypoallergene pony uitkomt, fijn voor de mensen met paardenallergie.

De nakomelingen van deze hengsten worden weer ingezet op de zorgboerderij, in de rijlessen en in de mensport en dit doen ze heel goed.

Het zijn all-round Sport-Shetten , onverschrokken, niet kijkerig , braaf met kinderen, doorzetting en uithoudingsvermogen van de Shetlander, pittig als de Welsh indien nodig net ietsje meer. Slanker gebouwd, langere benen voor het wegtraject bij de mensport, eleganter bij de dressuur, kinderen kunnen er langer op rijden en voor de grotere mensen onder ons een grotere Shetlander voor de wagen welke zijn mannetje staat in de mensport.

Dé ideale pony voor het hele gezin, kinderen rijden erop en hebben een brave, mooie pony om mee uit komen op wedstrijd en mee te tuttelen en ouders zetten de pony of pony’s voor de wagen om met het hele gezin buiten te rijden of om ermee in de mensport uit te komen. Inmiddels zijn er al verscheidene nakomelingen naar tevredenheid bij gezinnen en collega menners terecht gekomen en deze worden als buitengewoon braaf, eerlijk en sportief ervaren.